Ψυχική ανθεκτικότητα εν μέσω πανδημίας Covid-19: Οδηγός για εφήβους

Επιμέλεια: Κιζιρίδου Γεωργία, Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, MSc

Τις τελευταίες μέρες σε όλο τον κόσμο γίνεται εκτενής αναφορά στην πανδημία του Covid-19 (κορωνοϊού). Οι πολλές πληροφορίες σε συνδυασμό με την αλλαγή της καθημερινότητας είναι λογικό να δημιουργούν αναστάτωση, άγχος, θυμό και απογοήτευση στον καθένα από εμάς. Το σημαντικό είναι να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνος/ η. Παρακάτω, δίνονται ορισμένες χρήσιμες στρατηγικές, ώστε να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις όσο το δυνατόν θετικότερα τη νέα πραγματικότητα.

  1. Φρόντισε τον εαυτό σου

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχεις τον εαυτό σου, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Προσπάθησε να ακολουθήσεις τις οδηγίες που δίνονται από έγκυρες και επιστημονικές πηγές (π.χ. Ε.Ο.Δ.Υ. και Παγκόσμιος οργανισμός υγείας). Να θυμάσαι ότι με αυτό τον τρόπο προφυλάσσεις όχι μόνο τον εαυτό σου, αλλά και τους συνανθρώπους σου. Η υγιεινή είναι πολύ σηνατική υπόθεση. Μην την αμελείς. Μπορείς να ενημερωθείς σχετικά με τους κανόνες υγιεινής από το διαδίκτυο μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο και σχετικά άρθρα.

2. Οργάνωσε τη μέρα σου

Παρόλες τις υποχρεωτικές αλλαγές στην καθημερινότητα, καλό είναι να εστιάσεις σε τι μπορείς και τι δεν μπορείς να ελέγξεις εσύ ο/ η ίδιος/α. Μπορείς να οργανώσεις το χώρο σου, τακτοποιώντας τα πράγματά σου, καθαρίζοντας το δωμάτιό σου, βοηθώντας τους γονείς σου στις δουλειές του σπιτιού. Επίσης, οργάνωσε το χρόνο σου. Βρες χρόνο για παραγωγικές και δημιουργικές δραστηριότητες που σου τονώνουν το ηθικό και σε κάνουν να νιώθεις ευεξία. Μερικές ιδέες είναι να αποσπάσεις την προσοχή σου από τον καταιγισμό των πληροφοριών για τον Covid-19 μέσα από το διάβασμα ενός βιβλίου, την παρακολούθηση μια θεατρικής παράστασης μέσω διαδικτύου, την ενασχόληση με παζλ. Είναι ίσως και ευκαιρία να ξεκινήσεις μια νέα δραστηριότητα, όπως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ενός μουσικού οργάνου. Υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές, καθώς και εκπαιδευτικά βίντεο στο διαδίκτυο. Μην ξεχνάς ότι μέσα στη ρουτίνα σου είναι επίσης σημαντικό να συμπεριληφθεί η κινητική δραστηριότητα ακόμα και μέσα στο σπίτι. Βρες λίγο χρόνο κα χώρο μέσα στην ημέρα για ελαφριά κατ’οίκον γυμναστική. Αφιέρωσε λίγο παραπάνω χρόνο σε ασκήσεις αναπνοής κια χαλάρωσης, ώστε να επιτευχθεί ισορροπία σε σωματικό και νοητικό επίπεδο. Η γυμναστική γενικώς βοηθάει στην ενίσχυση της χαράς και της θετικής διάθεσης.

3. Εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου

Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθεις αρνητικά συναισθήματα. Προσπάθησε να μην τα αποφεύγεις με το να τα αρνείσαι. Μίλα σε ένα άτομο εμπιστοσύνης για το φόβο, το θυμό, την πλήξη, την απογοήτευση και το άγχος σου. Αν δε νιώθεις άνετα να μιλήσεις σε κάποιον για τα συναισθήματά σου, τότε μπορείς να τα εξωτερικεύσεις κρατώντας ημερολόγιο σκέψεων και συναισθημάτων, γράφοντας μια ιστορία/ παραμύθι/ γραμμα/ τραγούδι.

Να θυμάσαι πως από την στιγμή που θα αναγνωρίσεις το πώς νιώθεις, θα είναι και πιο εύκολο να διαχειριστείς την κατάσταση.

4. Μείνε συν-δεδεμένος/ η

Το γεγονός ότι ζούμε με περιορισμούς δε σημαίνει ότι θα απομονωθούμε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μείνε σε τηλεφωνική ή διαδικτυακή επαφή με φίλους, συμμαθητές και συγγενείς. Η ανθρώπινη επικοινωνία ανακουφίζει και διαιρεί την ανησυχία. Προσπάθησε να επικοινωνείς με άτομα που σου δημιουργούν θετικά συναισθήματα και απέφυγε τις επαφές με άτομα που σου ενισχύουν τους φόβους και τις ανησυχίες σου. Οργανώστε ομαδικές κλήσεις και μοιραστείτε τα νέα σας!

5. Κάνε μια καλή πράξη

Η παροχή βοήθειας στους άλλους βοηθά στην ενίσχυση της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Πρόσφερε βοήθεια όπου και αν μπορείς στους γονείς, στους συγγενείς και στους γείτονες. Ενημέρωσε για τη διαθεσιμότητά σου και αν είναι εφικτό προσάρμοσε την παροχή βοήθειας σε καθημερινό επίπεδο. Αν πέσει στην αντίληψή σου ότι κάποιος γνωστός σου συνομήλικος είναι θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, προσπάθησε να τον/την υποστηρίξεις και να αναφέρεις το γεγονός σε κάποιον έμπιστο ενήλικα.

6. Αναζήτησε βοήθεια

Αν παρόλο που έχεις προσπαθήσει να διαχειριστείς την κατάσταση, αδυνατείς να νιώσεις θετικά συναισθήματα μέσα στην ημέρα, μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικών ψυχικής υγείας. Οι ειδικοί θα σε καθοδηγήσουν με στόχο να ανακαλύψεις εναλλακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης της κατάστασης.