Συχνές Ερωτήσεις

1. Σε ποια εκπαιδευτικά πλαίσια μπορεί να φοιτήσει ένα παιδί με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α’/2-10-2008), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει:

Οι μαθητές/τριες με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν να φοιτούν:

α) Σε σχολική τάξη του γενικού σχολείου, εφόσον πρόκειται για μαθητές/τριες με ήπιες μαθησιακές δυσκολίες, υποστηριζόμενοι από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, ο/η οποίος/α συνεργάζεται κατά περίπτωση με τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) ή/και με τους αρμόδιους συμβούλους γενικής εκπαίδευσης και ειδικής και ενταξιακής εκπαίδευσης και τους συμβούλους Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.).

β) Σε σχολική τάξη του γενικού σχολείου, με παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση, από εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.), όταν αυτό επιβάλλεται από το είδος και το βαθμό των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών. Η παράλληλη στήριξη παρέχεται:
1) σε μαθητές/τριες που μπορούν με κατάλληλη υποστήριξη να παρακολουθήσουν το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τάξης,
2) σε μαθητές/τριες με σοβαρότερες εκπαιδευτικές ανάγκες όταν στην περιοχή τους δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ειδικό σχολείο, τμήμα ένταξης),
3) όταν η παράλληλη στήριξη καθίσταται απαραίτητη – βάσει της γνωμάτευσης του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. – εξαιτίας των ειδικών εκπαιδευτικών τους αναγκών. Στην τελευταία περίπτωση η στήριξη από ειδικό εκπαιδευτικό μπορεί να γίνεται σε μόνιμη και προγραμματισμένη βάση.
Την παράλληλη στήριξη εισηγείται αποκλειστικά το οικείο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. το οποίο με γραπτή γνωμάτευσή του καθορίζει τις ώρες παράλληλης στήριξης κατά περίπτωση. Οι αιτήσεις για παράλληλη στήριξη υποβάλλονται στη διεύθυνση του σχολείου και μέσω της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για έγκριση και προγραμματισμό εκτέλεσης.
Ο χρόνος υποβολής αιτήσεων παροχής παράλληλης στήριξης από εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ορίζεται στην ετησίως εκδιδόμενη σχετική εγκύκλιο. Η υποβολή αιτήσεων για την πρώτη φάση εγκρίσεων παράλληλης στήριξης γίνεται στο τέλος του προηγούμενου διδακτικού έτους. Η υποβολή αιτήσεων για τη δεύτερη φάση εγκρίσεων παράλληλης στήριξης γίνεται από την έναρξη του σχολικού έτους μέχρι και την 20ή Οκτωβρίου.

γ) Σε ειδικώς οργανωμένα και καταλλήλως στελεχωμένα Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.) που λειτουργούν μέσα στα σχολεία γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στα Τ.Ε. των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οι μαθητές/τριες υποστηρίζονται από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 ή ΠΕ60 με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.) για τα νηπιαγωγεία και από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ71 ή ΠΕ70 με εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε. για τα δημοτικά σχολεία. Στα Τ.Ε. των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι μαθητές/τριες υποστηρίζονται από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ02 (ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ), ΠΕ03 (ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ) και ΠΕ04 (ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ) με εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε.. Στα Τ.Ε. οι μαθητές/τριες με προβλήματα όρασης ή ακοής μπορεί να υποστηρίζονται επιπλέον και από εκπαιδευτικούς άλλων κλάδων. Τα Τ.Ε. λειτουργούν με δύο (2) διαφορετικούς τύπους προγραμμάτων:
αα) Κοινό και εξειδικευμένο πρόγραμμα, που καθορίζεται με πρόταση του οικείου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. για τους μαθητές/τριες με ηπιότερης μορφής ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το οποίο για κάθε μαθητή/τρια δεν θα υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως.
ββ) Εξειδικευμένο ομαδικό ή εξατομικευμένο πρόγραμμα διευρυμένου ωραρίου, που καθορίζεται με πρόταση του οικείου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., για τους/τις μαθητές/τριες με σοβαρότερης μορφής ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από αντίστοιχες με το είδος και το βαθμό αυτοτελείς σχολικές μονάδες. Το εξειδικευμένο πρόγραμμα μπορεί να είναι ανεξάρτητο από το κοινό, σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών/τριών.

Όταν η φοίτηση των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη στα σχολεία του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος ή στα τμήματα ένταξης, λόγω των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους, η εκπαίδευση των μαθητών/τριών αυτών παρέχεται:
α) Σε αυτοτελείς Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.). Αυτές είναι:
1) Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση: i) Νηπιαγωγεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ii) Δημοτικά Σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
2) Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: i) Γυμνάσια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ii) Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
3) Για τη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση: i) Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια – Λύκεια (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.), ii) Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.).
β) Σε σχολεία ή τμήματα που λειτουργούν είτε ως αυτοτελή είτε ως παραρτήματα άλλων σχολείων σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ιδρύματα αγωγής ανηλίκων, ιδρύματα χρονίως πασχόντων ή Υπηρεσίες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, εφόσον σε αυτά διαβιούν άτομα σχολικής ηλικίας με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι εκπαιδευτικές αυτές δομές θεωρούνται Σ.Μ.Ε.Α.Ε, που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, εμπίπτουν στο πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης παιδιών σχολικής ηλικίας και εφαρμόζουν εκπαιδευτικά προγράμματα που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Από ποιους φορείς γίνεται η αξιολόγηση της αναπηρίας ή/και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών/τριών;

Σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 του Ν.3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α’/2-10-2008), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν:

Η αναπηρία η/και οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών/τριών διερευνώνται και διαπιστώνονται, κατά το λόγο αρμοδιότητάς τους, από:

1) τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.),

2) τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας της παρ. 2 του άρθρου 17 του Ν. 4058/2012 (ΦΕΚ 63 Α’/22-3-2012),

3) τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.),

4) τα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (Κο.Κ.ε.Ψ.Υ.Π.Ε.).

5) τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και

6) το Παιδικό Αναπτυξιακό Κέντρο «Μιχαλήνειο» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι:

1) Οι αισθητηριακές διαταραχές της όρασης και της ακοής, τα κινητικά ή άλλα σωματικά προβλήματα, οι ψυχικές και νοητικές αναπηρίες, καθώς και τα σοβαρά ή χρόνια προβλήματα υγείας πιστοποιούνται με ιατρική γνωμάτευση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) και τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του Ν. 4058/2012 (ΦΕΚ 63 Α’/22-3-2012), η οποία αναφέρει το ποσοστό, το είδος , τη βαρύτητα της αναπηρίας και τη χρονική διάρκεια ισχύος της γνωμάτευσης. Αν ο μαθητής/τρια δεν έχει πιστοποιηθεί από ΚΕ.Π.Α. ή Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας και μέχρις ότου πιστοποιηθεί, γίνονται δεκτές γνωματεύσεις από δημόσια νοσοκομεία.

2) Τα ΚΕ.Π.Α., οι Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας, τα Κο.Κ.ε.Ψ.Υ.Π.Ε., τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και το Παιδικό Αναπτυξιακό Κέντρο «Μιχαλήνειο» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής ΔΕΝ έχουν αρμοδιότητα για τα ζητήματα για τα οποία επιφυλάσσεται αποκλειστική αρμοδιότητα στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).

3. Για ποια ζητήματα έχουν τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. αποκλειστική αρμοδιότητα ως προς την αξιολόγηση;

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 4823/21 (ΦΕΚ 136 Α’/3-8-2021):

Τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) έχουν κατ’ αποκλειστικότητα τις κάτωθι αρμοδιότητες:

1) Τη σύνταξη εισήγησης για την κατάταξη, εγγραφή, μετεγγραφή και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα των μαθητών/τριων με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και για το κατάλληλο πλαίσιο εξατομικευμένης υποστήριξης, δηλαδή παράλληλη στήριξη ή φοίτηση σε τμήμα ένταξης σε σχολική μονάδα της γενικής εκπαίδευσης.

2) Τη σύνταξη εξατομικευμένων αξιολογικών εκθέσεων για τους μαθητές/τριες της περιοχής αρμοδιότητάς τους, στις οποίες αναφέρονται οι σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, τα εκπαιδευτικά βοηθήματα, τα καινοτόμα μέσα ή οι υπηρεσίες προηγμένης τεχνολογίας που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργική συμμετοχή όλων των μαθητών/τριων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

3) Τη σύνταξη αξιολογικής έκθεσης για τους μαθητές/τριες της δημόσιας ή της ιδιωτικής εκπαίδευσης για τις ειδικές ρυθμίσεις, διευθετήσεις ή εύλογες προσαρμογές, όπως η παροχή περισσότερου χρόνου, η χρήση υποστηρικτικών τεχνολογιών, η παροχή δια ζώσης διευκόλυνσης και η παροχή των θεμάτων σε προσβάσιμη μορφή, ανάλογα με το είδος αναπηρίας ή/και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τους περιορισμούς που συνεπάγονται, για την απρόσκοπτη συμμετοχή στις ενδοσχολικές, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις μεταγυμνασιακές και μεταλυκειακές σπουδές, στις εισαγωγικές πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς και στις εξετάσεις για την απόκτηση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας και του κρατικού πιστοποιητικού πληροφορικής.

4) Τη λήψη της απόφασης για αντικατάσταση των γραπτών δοκιμασιών, για τους μαθητές/τριες της δημόσιας ή της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με προφορικές ή άλλης μορφής, ως προς τον τρόπο διατύπωσης και το μορφότυπο των θεμάτων, δοκιμασίες στις εξετάσεις ύστερα από εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση, ανάλογα με το είδος της αναπηρίας ή/και των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

4. Από ποιόν φορέα γίνεται η επιλογή της κατάλληλης σχολικής μονάδας ή του κατάλληλου πλαισίου εξατομικευμένης υποστήριξης (π.χ. παράλληλη στήριξη, τμήμα ένταξης) για τους μαθητές/τριες με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.4823/2021 (ΦΕΚ 136 Α’/3-8-2021):

Τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα για τη σύνταξη εισήγησης για την κατάταξη, εγγραφή, μετεγγραφή και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς και για το κατάλληλο πλαίσιο εξατομικευμένης υποστήριξης, δηλαδή παράλληλη στήριξη ή φοίτηση σε τμήμα ένταξης σε σχολική μονάδα της γενικής εκπαίδευσης.

5. Πότε και πώς μπορεί να υποβληθεί αίτημα για την αξιολόγηση ενός/μιας μαθητή/τριας από τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.;

Σύμφωνα με τις παρ. 7-9 του άρθρου 11 και την παρ. 9 του άρθρου 17 του Ν.4823/2021 (ΦΕΚ 136 Α’ 3-8-2021):


Τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) διενεργούν ατομικές αξιολογήσεις και εκδίδουν αξιολογικές εκθέσεις στις εξής περιπτώσεις:


1) Ύστερα από αίτημα των γονέων ή κηδεμόνων προς το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.
α) Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς ή κηδεμόνες μπορούν να απευθύνονται απευθείας στο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. για την υποβολή αίτησης αξιολόγησης του τέκνου τους.
β) Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. πριν από την έκδοση αξιολογικής έκθεσης συνεργάζεται με την αντίστοιχη σχολική μονάδα. Αν στη σχολική μονάδα υπάρχει Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.), απαιτείται η δράση της Ε.Δ.Υ., κατά τον λόγο των αρμοδιοτήτων της, πριν την έκδοση αξιολογικής έκθεσης. Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. πριν από την έκδοση αξιολογικής έκθεσης ζητά από τη σχολική μονάδα αντίγραφο πρακτικού της συνεδρίας του Συλλόγου Διδασκόντων το οποίο περιλαμβάνει περιγραφική παιδαγωγική έκθεση σχετική με τη μαθησιακή επίδοση και συμπεριφορά του μαθητή/τριας.

2) (α) Ύστερα από τεκμηριωμένη εισήγηση της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.)
– Για την αξιολόγηση και την έκδοση σχετικής αξιολογικής έκθεσης απαιτείται η συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων. Η συναίνεση δηλώνεται εγγράφως.
– Οι γονείς ή κηδεμόνες καλούνται στις συνεδριάσεις της Ε.Δ.Υ., εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Από την εισήγηση του αρμόδιου, κατά περίπτωση, οργάνου πρέπει να προκύπτει η περιγραφική-εκπαιδευτική αξιολόγηση του/της μαθητή/τριας. Στην εισήγηση προσαρτάται η δήλωση συναίνεσης των γονέων ή κηδεμόνων για την αξιολόγηση και την έκδοση σχετικής αξιολογικής έκθεσης.

(β) Ύστερα από εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων προς τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ (μόνο στις περιπτώσεις που δεν λειτουργεί στο σχολείο Ε.Δ.Υ.)


– Αν στη σχολική μονάδα δεν λειτουργεί Ε.Δ.Υ., η εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων προς το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. υποβάλλεται έπειτα από γνώμη του/της Συμβούλου Εκπαίδευσης της Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης που έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας ως προς την ενταξιακή εκπαίδευση ή, εφόσον δεν υφίσταται, έπειτα από γνώμη του Συμβούλου Εκπαίδευσης που έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας.
– Οι γονείς ή κηδεμόνες καλούνται στις συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων, εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους. Από την εισήγηση του αρμόδιου, κατά περίπτωση, οργάνου πρέπει να προκύπτει η περιγραφική-εκπαιδευτική αξιολόγηση του μαθητή/τριας. Στην εισήγηση προσαρτάται η δήλωση συναίνεσης των γονέων ή κηδεμόνων για την αξιολόγηση και την έκδοση σχετικής αξιολογικής έκθεσης.
– Για την αξιολόγηση και την έκδοση σχετικής αξιολογικής έκθεσης από τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ απαιτείται η συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων. Η συναίνεση δηλώνεται εγγράφως.

3) Όταν διαπιστώνεται σχετική ανάγκη από τις δράσεις διερεύνησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών
Τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., εκτός από περιπτώσεις ατομικής αξιολόγησης και υποστήριξης, διερευνούν και αιτήματα που υποβάλλονται από τους συλλόγους διδασκόντων των σχολικών μονάδων και αφορούν σε θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Τα αιτήματα αυτά συνοδεύονται από το σχετικό πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων, το οποίο περιλαμβάνει την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας της σχετικής παρέμβασης από πλευράς του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., περιγραφική έκθεση των μέτρων που έχουν ληφθεί από τη σχολική μονάδα για το προς παρέμβαση θέμα και τα σχετικά αποτελέσματα.

6. Μέχρι ποια ηλικία μπορούν να αξιολογούνται οι μαθητές/τριες από τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.;

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 4 του Ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α’/2-10-2008) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει:


– Τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) δύνανται να αξιολογούν μαθητές/τριες που φοιτούν μέχρι και τη Γ’ τάξη Λυκείου όλων των τύπων και έως το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους.
– Ειδικά για την αξιολόγηση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών, στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ μπορούν να παραπέμπονται μαθητές/τριες που φοιτούν μέχρι και την Α’ τάξη Λυκείου όλων των τύπων, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους.


Άτομα άνω των δεκαοκτώ (18) ετών, που έχουν μέχρι την ηλικία αυτήν αξιολογηθεί από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ως άτομα με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. για την έκδοση αξιολογικών εκθέσεων που αφορούν στη φοίτηση σε εκπαιδευτικές δομές, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους.

7. Από ποιους γίνεται η ατομική αξιολόγηση των μαθητών/τριών από τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.;

Σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 του Ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α’/2-10-2008), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν:

Η ατομική αξιολόγηση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται από διεπιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από:

– έναν (1) εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ02 Φιλολόγων ή ΠΕ03 Μαθηματικών ή ΠΕ04 Φυσικών Επιστημών,
– έναν (1) Ψυχολόγο ΠΕ23 και
– έναν (1) Κοινωνικό Λειτουργό ΠΕ30.

Στη διεπιστημονική ομάδα καλούνται και μέλη οποιουδήποτε κλάδου του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), καθώς και εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, η συνδρομή των οποίων κρίνεται απαραίτητη για την έκδοση της σχετικής αξιολογικής έκθεσης, οι οποίοι υπηρετούν στο οικείο Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) ή σε άλλο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδικά για τον προσδιορισμό των εκπαιδευτικών αναγκών και τον σχεδιασμό του Εξατομικευμένου Προγράμματος Εκπαίδευσης (Ε.Π.Ε.) των μαθητών/τριών με διαταραχές όρασης ή ακοής, κινητικές αναπηρίες, χρόνια νοσήματα, ψυχικές διαταραχές, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, καθώς και όσων άλλων λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, η οποία είναι δυνατόν να επηρεάσει τη μαθησιακή τους ικανότητα, τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ή η Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) συνεργάζονται με τις ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες κατά τον λόγο των αρμοδιοτήτων τους.
Αν η διεπιστημονική ομάδα του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ή η Ε.Δ.Υ. έχει σαφείς ενδείξεις παιδικής κακοποίησης ή γονεϊκής παραμέλησης, το αρμόδιο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ή η Ε.Δ.Υ. συνεργάζεται με τις ιατρικές, κοινωνικές και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και με τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.

8. Τι περιλαμβάνει και από τι συνοδεύεται η αξιολογική έκθεση των μαθητών/τριών από τα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. (Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης);

Σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 5 του Ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α’/2-10-2008), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν:


Μετά από το τέλος της αξιολόγησης η διεπιστημονική ομάδα συντάσσει αξιολογική έκθεση, στην οποία προσδιορίζονται και περιγράφονται:
– το είδος των εκπαιδευτικών αναγκών ή/και των μαθησιακών ή ψυχοκοινωνικού τύπου δυσκολιών του/της μαθητή/τριας,
– οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του/της, καθώς και οι πιθανοί φραγμοί στη μάθηση που προκύπτουν από το σχολικό περιβάλλον,
– το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο ένταξης και φοίτησης, η αλλαγή σχολικού πλαισίου, όποτε κρίνεται σκόπιμη,

– η αναγκαία ψυχοπαιδαγωγική και διδακτική υποστήριξη, καθώς και
– τα απαραίτητα τεχνικά βοηθήματα και εκπαιδευτικά υλικά που διευκολύνουν την εκπαίδευση και την επικοινωνία του/της μαθητή/τριας.